Abdul aan het woord

Abdul kwam in 2019 in Nederland. Inmiddels is hij gestart op de praktijkschool in de bovenbouw. Hij heeft niet alleen aandacht voor zijn talenten op school. Zijn mentor hielp hem onlangs met de inschrijving bij The Voice Kids. Abdul wacht nu op een uitnodiging maar kijkt hier eerst terug op zijn start in Nederland.

Wat dacht je toen je net aan kwam in Nederland? 

Ik vond het moeilijk en dacht; nu ben ik in een ander land gekomen en kan ik de taal niet spreken. Gaat mij dit wel lukken? Er zijn zoveel verschillen en ik versta hun niet. Wanneer ga ik de taal leren?
 

Hoe was het om dit schooljaar weer naar een nieuwe school te gaan?
Dat was goed. Nu ben ik gewend op de nieuwe plek. Ik heb nieuwe vrienden gevonden en heb ook een fijne mentor en andere nieuwe docenten. De eerste dagen waren een beetje spannend want je kent niemand maar nu wel. Het is niet hetzelfde als op de eerste school in Nederland. Nu kan ik wel spreken en contact maken. Dat kon ik op de eerste school niet. Daar dacht ik steeds; hoe ga ik dit leren? De taal leren is een beetje moeilijk.

Maar ik leer niet alleen op school, toch? Ik leer ook buiten school door met anderen af te spreken.

Wat is voor jou belangrijk op school om goed te kunnen leren?
Om de taal goed te kunnen leren, heb ik de docenten nodig maar ook andere kinderen. Ik leer veel van andere kinderen door naar hen te kijken. Daar kan ik woorden van leren. Ik luister en kijk goed hij zij ze uitspreken. Maar ik leer niet alleen op school, toch? Ik leer ook buiten school door met anderen af te spreken. Ik probeer ook vaak te praten met mijn familie. Ik praat met mijn broer en zus die ook op school Nederlands leren. Mijn broer is al langer in Nederland. Ik kan het nog steeds niet zo goed maar ik probeer het.

Hoe leer jij nieuwe woorden?
Als ik luister naar een andere jongens, andere mensen en kinderen dan denk ik; Wat zegt hij? Soms vraag ik nog een keer de vraag zodat ik het twee keer hoor. Daarna oefen ik die woorden met mijn vrienden of met mijn zus en broer. Ik vertel er dan bij waar ik dat woord heb gehoord en dan praten we er dus langer over. 

Wat is voor jou belangrijk in vriendschap? 
Respect hebben voor elkaar en nooit slechte woorden gebruiken. Soms hoor ik die woorden in de klas. Door de reactie weet ik dan dat het niet goed is. Die woorden ga ik niet voor andere mensen of mijn vrienden gebruiken want ik weet niet precies wat het betekent maar het zal niet goed zijn. 

‘De beste tip die ik kreeg gaat over een mening geven. Je mag jouw mening gewoon zeggen, echt een goede tip.’

Wat is de beste en slechtste tip die je hebt gekregen tijdens jouw start in Nederland?
De beste tip die ik kreeg, gaat over jouw mening. Jij mag altijd jouw mening zeggen, heb ik als tip gekregen en dat klopt. Ik kan het altijd gebruiken zodat iemand weet wat ik denk. 
De slechtste tip was die ik kreeg, was mijn middelvinger te gebruiken als ik boos ben. Ik wist niet wat de was, wij hebben een ander symbool maar dat ga ik anderen niet vertellen.

Wat ga je verder nog doen vandaag?
Ik ga kijken even kijken of ik huiswerk heb. Als ik geen huiswerk heb, ga ik eerst op mijn telefoon spelen. PUBG is het spel dat ik veel met anderen speel, dat ken je wel.

Hoe kunnen we je helpen?

Stel hieronder je vraag en dan reageren we zo snel mogelijk.